Shell-spin-off hoopt op veel zon (video)

AMSTERDAM - Solland Solar is een producent van Zonnecellen. Het bedrijf is gevestigd in Heerlen en ligt precies op de grens met Duitsland. Zo precies dat de grenslijn dwars door het gebouw op de grond is afgetekend.

Dit is een aflevering in de serie Bedrijven van NU, waarin vernieuwende bedrijven onder de loep genomen worden.

Sollar Soland is in 2003 opgericht door Gosse Boxhoorn, Hubert Thijs en Jan-Willem Hendriks. Wij werkten alle drie bij Shell aan het Shell Solar project, totdat deze in 2003 werd stopgezet. "We vonden elkaar in het feit dat we het allemaal zonde vonden dat al die opgebouwde kennis in Nederland hiermee verloren zou gaan en zijn toen Solland Solar begonnen."

Kapitaal
Jan-Willem Hendriks verteld dat het vinden van het startkapitaal van twintig miljoen niet eenvoudig was. "De bank vroeg ons of de subsidies al in orde waren en de subsidie-gevers vroegen om garantie van het aandelenkapitaal en de banken." Uiteindelijk namen twee afnemers van zonnecellen aandelen in het bedrijf om zichzelf zo de garantie te geven van leveranties van de cellen.

Het bedrijf maakt zonnecellen. Kleine, ultradunne plaatjes, gemaakt van de grondstof silicium. De printlijnen op de cel vangen het licht op dat vervolgens geconverteerd wordt in electriciteit. Via een ingenieuze machine wordt de print gedrukt, gebakken en gesorteerd om kwaliteit.

Duitsland
De afzetmarkt is voornamelijk Duitsland dat alleen al voor 50 procent verantwoordelijk is voor de wereldmarkt en koploper in het gebruik van zonne-energie. Veel Duitse fabrikanten zetten hun zonnepanelen weer af in Spanje, Italië en Azië, waar Solland Solar sindskort ook haar halffabrikaat aan levert. "Op Zuid-Korea en Japan na zijn er weinig thuismarkten in Azië, dus er is grote kans dat onze producten via China weer in Chinese panelen in Europa terecht komen.

De vooruitzichten voor 2009 zijn dat de markt zich niet zo hard zal ontwikkelen als aanvankelijk voorspeld. "Dit komt natuurlijk door de kredietcrisis, waardoor de investeringen in deze sector ook teruglopen, maar voor 2008 zullen we toch wel uitkomen op een omzet van 130 miljoen euro."

Tip de redactie