'Dieptepunt aandelen begin volgend jaar'

AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa bereiken in het eerste kwartaal van volgend jaar een dieptepunt. Vanaf het tweede kwartaal slaan ze de weg omhoog in om ergens aan het einde van 2009 te belanden op huidige niveaus.

Deze verwachting brachten financieel analisten van bankconcern ING vrijdag naar buiten tijdens een bijeenkomst voor institutionele beleggers. ING denkt dat aandelen in 2009 zakken tot onder het laagste niveau in 2003. De AEX-index in Amsterdam daalde in maart van dat jaar naar 218 punten. Momenteel staat de AEX op 247 punten.

"We hebben te maken met de meest dramatische verslechtering van macro-economische indicatoren die ik in mijn carrière heb meegemaakt", stelde analist Gerbrand ter Brugge van ING. "We zien een financiële crisis die zeker zo ernstig is als we hebben gezien in de jaren zeventig en zeer waarschijnlijk ook dieper dan die van begin jaren tachtig. Als volgend jaar de economie van China echt implodeert, kan het nog erger worden", zei hij.

Defensief
Voor volgend jaar adviseren de ING-analisten beleggers zich vooral te richten op defensieve en zogenoemde vroeg-cyclische aandelen. Voorbeelden daarvan zijn detailhandels- en mediabedrijven. ING vindt het nog te vroeg om in te zetten op financiële dienstverleners.

ING verwacht dat de Amerikaanse economie volgend jaar met 1,8 procent krimpt. Ook voor andere ontwikkelde economieën lijkt een krimp onafwendbaar, aldus de kenners. Pas in 2010 gaat de zon weer schijnen op de aandelenbeurzen. Aan het einde van dat jaar noteren Europese beurzen ruim 60 procent hoger dan tijdens het verwachte dieptepunt in 2009, zo is de prognose.

De olieprijs zal naar verwachting zakken naar 30 dollar per vat van 159 liter. In een zeer negatief scenario kan deze zelfs dalen naar 11 dollar per vat, aldus ING. De analisten raden beleggers dan ook niet aan om aandelen te kopen die gerelateerd zijn aan de olie-industrie.
 

NUwerk

Tip de redactie