Onzekerheid over autosector drukt beurs

AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten sloten vrijdag flink in het rood door aanhoudende onzekerheid over het lot van de Amerikaanse autosector, die ook dochterbedrijven in Europa heeft.

Een plan voor een kapitaalinjectie van 14 miljard dollar strandde eerder op de dag in de Amerikaanse Senaat.

De hoofdindex van de effectenbeurs in Amsterdam, de AEX, sloot 2,8 procent lager op 247,75 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 1,6 procent tot 308,14 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs vielen tussen de 2,2 en 2,8 procent terug.

In de middag gloorde er even hoop dat er snel duidelijkheid komt over het lot van Amerikaanse automakers zoals General Motors, Ford en Chrysler. Toen kwam het bericht naar buiten dat het Witte Huis overweegt een deel van de 700 miljard dollar die vrijgemaakt is voor hulp aan de financiële sector, in te zetten voor de autofabrikanten. Een kortstondige opleving op de beursvloeren volgde.

Gevolgen
Toch hield het optimisme geen stand. De problemen in de automobielindustrie dreigen wereldwijd ernstige gevolgen met zich mee te brengen voor de economie. Alleen al in de Verenigde Staten staan 2,5 miljoen banen op het spel. "Voor de Amerikaanse economie dreigt een verdieping van de recessie", aldus zakenbank Theodoor Gilissen in een rapport.

Autofabrikanten waren de gebeten hond op de beursvloeren. In Frankfurt werden BMW en Daimler respectievelijk 2 en 4,2 procent goedkoper. De Franse autobouwers Renault en Peugeot-Citroën moesten 6,1 en 5 procent inleveren.

De financiële sector kreeg ook flinke klappen. Beleggers schrokken van de aankondiging op donderdag dat de Amerikaanse bank Bank of America tot 35.000 banen moet schrappen om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden. Branchegenoot JPMorgan Chase liet weten "twee verschrikkelijke maanden" achter de rug te hebben en waarschuwde voor een zeer moeilijk kwartaal.

Financials
Op het Damrak verloren ING en Aegon respectievelijk 4,5 procent en 5,8 procent. Fortis moest 1,6 procent terug. In Londen dook Royal Bank of Scotland ruim 15 procent omlaag en daalde Barclays dik 8 procent.

De olieprijs daalde met 7,4 procent tot 44,41 dollar per vat van 159 liter. Shell verloor 4,1 procent, BP daalde 3,9 procent, evenals Total. De euro noteerde vrijdag een koers van 1,3320 dollar, tegen 1,3285 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.
 

NUwerk

Tip de redactie