Witte Huis zoekt alternatief voor autoplan

WASHINGTON - De Amerikaanse regering overweegt het eerder dit jaar ingestelde steunfonds van 700 miljard dollar voor de financiële sector, ook aan te spreken om de zieltogende autosector te helpen. Dat maakte het Witte Huis vrijdag bekend.

Volgens woordvoerster Dana Perino zou een ineenstorting van de automobielindustrie "zware gevolgen" hebben voor de gehele Amerikaanse economie. Een plan om de autosector te redden, kwam donderdag niet door de Senaat. De regering en het Huis van Afgevaardigden waren wel akkoord. Het Witte Huis moet nu naar eigen zeggen "andere opties overwegen".

Ook het ministerie van Financiën is bereid eerste hulp te verlenen aan de autosector. "Omdat het Congres verzuimd heeft in te grijpen, staan wij klaar om een faillissement te voorkomen totdat het Congres weer bij elkaar komt en actie onderneemt om om de levensvatbaarheid van de industrie op de lange termijn zeker te stellen", aldus woordvoerster Brookly McLaughlin.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi riep vrijdag het ministerie van Financiën en het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, op om de autofabrikanten met noodkredieten op de been te houden. Een woordvoerder van de Fed wilde op dat verzoek niet reageren.

Tip de redactie