Fortis verlaagt ook hypotheekrente

AMSTERDAM - Fortis Bank Nederland gaat zijn rentetarieven voor hypotheken met een looptijd van een tot en met vijf jaar verlagen. De rente op een hypotheek met een looptijd van een jaar wordt met 0,55 procentpunt naar beneden geschoefd naar 5,8 procent.

Dat maakte Fortis Bank Nederland vrijdag bekend. Dinsdag verlaagden de Postbank en ING ook al de rentetarieven op hypotheken. Maandag had Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van marktleider Rabobank, aangekondigd hypotheekrentetarieven te verlagen met 0,25 tot 0,33 procentpunt.

Fortis liet dinsdag nog weten de tarieven "vooralsnog" te handhaven. SNS Bank zei renteverlagingen te overwegen. Woonfonds Hypotheken, een dochter van de verzekeraar Achmea, verlaagde dinsdag de variabele rente met een half procentpunt.

ECB
De banken schroeven de hypotheekrente terug kort nadat de Europese Centrale Bank (ECB) een spectaculaire renteverlaging doorvoerde van 0,75 procentpunt. De centrale bank deed dat vorige week donderdag om de afkoelende economie een impuls te geven.

Omdat banken hierop niet direct hun hypotheekrentetarieven voor consumenten verlaagden, werd gevreesd dat banken de lagere prijzen niet zouden doorberekenen aan consumenten. De Consumentenbond stelde vorige week dat scherp in de gaten te gaan houden. Minister Wouter Bos (Financiën) zei erop te vertrouwen dat banken hun rente zullen verlagen.

Looptijd
Bij Fortis Bank wordt de rente op hypotheken met een looptijd van twee, drie en vijf jaar met 0,2 procentpunt verlaagd. De variabele rente daalt met een half procentpunt. Het gaat om hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Volgens een woordvoerder verlaagt Fortis Bank de tarieven niet omdat concurrenten dit eerder al deden. "Het gaat gewoon om het doorgeven van de ontwikkelingen van de rente aan klanten", aldus de zegsman.
 

Tip de redactie