Balkenende: historisch klimaatakkoord

BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende noemt het EU-akkoord met acties voor het klimaat "historisch". Hij is "zeer verheugd" dat de EU-top in Brussel vrijdag ook belangrijke besluiten kon nemen over het Ierse referendum voor het nieuwe EU-verdrag en over het economisch reddingsplan van 200 miljard euro.

Balkenende toonde zich blij verrast dat het besluit over het klimaatpakket al op vrijdagmiddag kon vallen. Pessimisten hadden voorspeld dat het nachtwerk zou worden of dat er zelfs een tweede EU-top nodig zou zijn. Balkenende prees de Franse president Nicolas Sarkozy uitbundig voor de manier waarop hij alle landen op één lijn wist te krijgen.

Het klimaatpakket houdt onder meer in dat in 2020 de CO2-uitstoot 20 procent lager moet zijn. Als anderen, zoals de Verenigde Staten ook meedoen, is zelfs een verlaging van 30 procent haalbaar, aldus de premier.

Op aandringen van Nederland is in het klimaatakkoord afgesproken dat er tweemaal zoveel EU-budget komt als gepland voor proefprojecten voor ondergrondse CO2-opslag. Nederland heeft twee projecten op stapel staan.

Water bij de wijn
Balkenende ontkende dat hij water bij de wijn heeft moeten doen voor het economisch plan om de recessie tegen te gaan. President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk had dat in zijn persconferentie gezegd.

De EU-begrotingsregels zijn recht overeind blijven staan, onderstreepte Balkenende. Als lidstaten door de crisissituatie toch een wat hoger begrotingstekort halen dan de toegestane 3 procent, moeten ze zorgen dat ze zo snel weer onder dat plafond terechtkomen.

BTW
In maart zullen de ministers van Financiën van de EU verder praten over een eventuele btw-verlaging voor milieuvriendelijke diensten. Volgens Balkenende kon daarover op de top geen besluit genomen worden omdat eerst de gevolgen van die maatregel in kaart moeten komen. Aan welke 'groene' diensten precies wordt gedacht, is onduidelijk.

Balkenende is ook dik tevreden dat Ierland opnieuw een referendum gaat houden over het nieuwe EU-verdrag. In juni wees de Ierse bevolking dat af, maar er komt een nieuwe poging eind 2009. In ruil daarvoor belooft de EU dat elk EU-land een commissaris naar Brussel mag blijven sturen.

NUwerk

Tip de redactie