Thuiswerken fiscaal aantrekkelijker

AMSTERDAM - Om het autoverkeer af te laten nemen, komen er met ingang van 1 januari 2009 twee fiscale maatregelen die het voor werknemers aantrekkelijk maken om minder gebruik te maken van hun auto. Dat meldt de Belastingdienst.

Werkgevers kunnen werknemers een vaste onbelaste reiskostenvergoeding blijven geven als zij tot 40 procent van hun werktijd thuiswerken. Daarnaast gaat de onbelaste verhuiskostenvergoeding omhoog.

Werknemer die naar een vaste arbeidsplaats reizen, kunnen aanspraak maken op een onbelaste vaste reiskostenvergoeding.  Eén van de voorwaarden was dat de werknemer op ten minste 150 dagen per kalenderjaar naar de vaste arbeidsplaats reist. Met ingang van 1 januari 2009 verandert dat in ten minste 128 dagen. Door deze wijziging kan de werknemer tot twee dagen per week thuiswerken met behoud van de onbelaste reiskostenvergoeding.

Verhuizen
Als een werknemer meer dan 25 kilometer van zijn werk woont, mag zijn werkgever hem een onbelaste verhuiskostenvergoeding betalen om dichter bij zijn werk te gaan wonen. De onbelaste verhuiskostenvergoeding bedraagt  maximaal 7.750 euro naast de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel.

De voorwaarde dat de vergoeding gekoppeld was aan 12 procent van het loon, komt te vervallen. Voorwaarde is wel dat het gaat om een verhuizing die voldoende samenhangt met de dienstbetrekking.
 
Het Handboek 2009 waarin deze maatregelen vermeld worden, is vanaf eind januari 2009 te downloaden op  www.belastingdienst.nl.

Tip de redactie