Aer Lingus zoekt bescherming tegen Ryanair

DUBLIN - De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus zoekt een investeerder die bereid is een meerderheidsbelang te nemen in het bedrijf. Op die manier hoopt het bedrijf aartsrivaal Ryanair van het lijf te houden, die een vijandig bod van 750 miljoen euro heeft uitgebracht.

Dat heeft president-commissaris Colm Barrington van Aer Lingus gezegd in een vrijdag gepubliceerd vraaggesprek met het dagblad Irish Times. Barrington zei dat hij geen specifieke partner op het oog heeft, maar liet wel de naam Air France-KLM vallen. Dat bedrijf past volgens de topman beter bij Aer Lingus dan prijsvechter Ryanair.

Barrington heeft er vertrouwen in dat Aer Lingus met een beetje hulp zijn zelfstandigheid kan behouden. "Consolidatie in de luchtvaart is net als seks, er wordt meer over gepraat dan dat het daadwerkelijk gebeurt", aldus de topman. Aer Lingus overweegt ook extra aandelen uit te geven om het belang van 30 procent dat Ryanair al heeft, te doen verwateren.

Een eerdere poging van Ryanair om Aer Lingus in te lijven strandde op mededingingsbezwaren van de Europese Commissie. Onder de huidige omstandigheden is de kans veel groter dat eurocommissaris Kroes (Concurrentie) akkoord gaat. De hoge brandstofprijs in de eerste helft van dit jaar en de huidige economische neergang hebben de noodzaak van consolidatie in de sector verder versterkt.

Tip de redactie