Pensioenfondsen teren flink in

PARIJS - Pensioenfondsen en in de geïndustrialiseerde wereld zijn de afgelopen maanden een groot deel van hun kapitaal kwijtgeraakt als gevolg van de financiële crisis.

In de periode tussen december 2007 en afgelopen oktober zagen zij zo'n 20 procent van hun bezit verdampen. Dat meldde vrijdag de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport.

Het 'verdwenen' bezit komt overeen met ongeveer 5 biljoen dollar (3,8 biljoen euro). Het gaat om geld van pensioenfondsen en andere pensioenvoorzieningen dat geinvesteerd was in aandelen en andere waardepapieren.

Tekort
Gemiddeld hebben de pensioenfondsen in de landen die bij de OESO zijn aangesloten nu een dekkingstekort van zo'n 10 procent. Dat is ongeveer 2 biljoen dollar. Bij de OESO zijn dertig industrielanden aangesloten.

Donderdag werd al bekend dat onder andere het Nederlandse Pensioenfonds Zorg en Welzijn, voorheen bekend als PGGM, een dekkingsgraad heeft van 96 procent. Wettelijk is een dekkingsgraad van 105 procent verplicht.

De OESO wijst erop dat als de prestaties van pensioenfondsen over de lange termijn worden bekeken, er nog steeds sprake is van een positief rendement. Gerekend over de afgelopen vijftien jaar, boekten de fondsen in de Verenigde Staten jaarlijks nog steeds een rendement van 6,1 procent.

Gevolgen
Maar oudere werknemers die dicht tegen hun pensioen aan zitten ondervinden volgens de OESO waarschijnlijk wel negatieve gevolgen van de ontwikkelingen op de aandelenmarkten.

Jongere werknemers zouden juist kunnen profiteren van de rendementen als de beurzen zich herstellen en er nu met lagere startbedragen wordt belegd. De laatste groep zal waarschijnlijk wel hogere premies moeten ophoesten.
 

NUwerk

Tip de redactie