Senaat schiet reddingsplan autofabrikanten af

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat is het donderdag niet eens geworden over een reddingsplan van 15 miljard dollar (11,6 miljard euro) voor grote Amerikaanse autofabrikanten. Dat maakte de Democratische fractievoorzitter Harry Reid bekend.

"Het is einde verhaal", aldus Reid na een urenlange onderhandelingsronde tussen de senatoren. De kansen dat het Congres het plan dit jaar nog aanneemt zijn daarmee verkeken. "Ik zie er tegenop morgen naar Wall Street te kijken. Het zal geen mooi gezicht worden", stelde Reid.

Hij refereerde ook aan de Amerikanen die afhankelijk zijn van de auto-industrie. "Miljoenen Amerikanen zullen direct geraakt worden. Het zal voor velen een slechte kerst worden." En: "Ik ben vreselijk teleurgesteld dat het niet lukt om tot een conclusie te komen. De verschillen waren te groot."

Meerderheid
De Democraten, die het reddingsplan voorstelden, hebben in de Senaat slechts een kleine meerderheid. Veel Republikeinen lieten voorafgaand aan de vergadering al weten zich hevig tegen het plan te zullen verzetten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde woensdag wel in met het plan dat het voor General Motors, Ford Motor en Chrysler mogelijk zou maken goedkope korte termijnleningen af te sluiten bij de overheid. Instemming van de Senaat was daarvoor echter ook noodzakelijk.

Bush
Het Witte Huis, dat eerder al liet weten in te stemmen met het reddingsplan, liet teleurgesteld weten dat deze maatregel de beste is om "wanordelijke faillissementen" te voorkomen. President George Bush zal de overgebleven opties om de auto-industrie te helpen opnieuw evalueren.

Als de regering de autobouwers niet uit de brand helpt, verliezen mogelijk 2,5 miljoen Amerikanen hun baan. Ook dreigt volgens politici en analisten een 'tweede kredietcrisis' omdat autobedrijven honderden miljarden dollars aan schulden hebben die dan niet meer kunnen worden afbetaald.

Tip de redactie