Zorgen om 'autoplan' op Wall Street

NEW YORK - Op Wall Street werd de stemming donderdag gedrukt door onzekerheid over het welslagen van een reddingsplan voor de auto-industrie. Ook een tegenvallend cijfer over de arbeidsmarkt zette beleggers aan tot het verkopen van hun aandelen.

De Dow-Jonesindex van d1ertig toonaangevende fondsen sloot 196,33 punten, ofwel 2,2 procent, lager op 8565,09 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 2,9 procent tot 873,59 punten. Schermenbeurs Nasdaq leverde 3,7 procent in en sloot op 1507,88 punten.

GM
Op woensdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met het reddingsplan ter waarde van ongeveer 14 miljard dollar. Op donderdag was het de vraag of ook de Senaat hiermee zal instemmen. Het plan moet de grote drie autoconcerns General Motors, Ford Motor en Chrysler behoeden voor faillissement.

Als het plan er niet doorkomt, vrezen beleggers dat een bankroet in de autosector een schokgolf zal veroorzaken door de gehele economie. In afwachting van de uitkomst in de Senaat stond General Motors 10,4 procent lager en verloor Ford 10,8 procent.

Nerveus
Een handelaar merkte op dat beleggers nerveus werden van het debat in de Senaat. "Wall Street is ongeduldig en wil dat dit plan er zo snel mogelijk doorkomt. Dat er vertraging is en dat de mogelijkheid open blijft dat er slecht nieuws volgt, stoort ze", stelde hij.

Beleggers kregen voordat de handel in New York begon al een andere tegenvaller te verwerken. Toen werd bekend dat Amerikanen vorige week 573.000 aanvragen hebben gedaan voor een uitkering wegens werkloosheid. Dat waren er veel meer dan verwacht en het hoogste aantal in de afgelopen 26 jaar.

Banken
Ook banken kregen het flink voor de kiezen op de beurs. JP Morgan verloor 10,7 procent nadat bestuursvoorzitter Jamie Dimon in een interview met tv-zender CNBC had gezegd dat het zakendoen in december tot nu tegenvalt. Bank of America daalde 10,7 procent, Citigroup leverde 8,8 procent in.

De olieprijs stond ruim 8,5 procent hoger op ruim 47 dollar per vat. Dat gebeurde nadat het Internationale Energie Agentschap (IEA) had voorspeld dat de vraag naar olie in 2009 weer zou aantrekken. Daarnaast liet Rusland weten de olieproductie terug te schroeven.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3335 dollar tegen 1,3320 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

NUwerk

Tip de redactie