Dekkingstekort bij pensioenfonds zorgsector

ZEIST - Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, voorheen bekend als PGGM, heeft een dekkingstekort. Eind november bedroeg de zogenoemde dekkingsgraad 96 procent, waarmee deze ruim was gezakt tot onder de wettelijk vereiste 105 procent.

Dat maakte het pensioenfonds, de nummer twee van Nederland na het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), donderdag bekend. Een dekkingsgraad van 96 procent betekent dat tegenover elke euro aan pensioenverplichtingen 96 cent in kas is. Het gaat wel om verplichtingen die verspreid zijn over vele tientallen jaren.

Volgens het fonds beweegt de dekkingsgraad zich de afgelopen maanden zeer grillig. "Een schommeling van 5 procentpunt van de ene dag op de andere is meerdere keren voorgekomen. De stand eind november is dus echt een momentopname."

Eind september was de dekkingsgraad nog 126 procent. De daling is volgens het fonds voor 19 procentpunt te wijten aan waardedalingen van aandelenbeleggingen en voor 11 procentpunt aan een daling van de rente. Het fonds maakt op 15 januari opnieuw bekend hoe het staat met de dekkingsgraad.

Tip de redactie