Beleggers doen stapje terug

AMSTERDAM - De beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam besloten donderdag een stapje terug te doen na de koerswinsten van de afgelopen drie handelsdagen. Ook in de rest van Europa deden handelaren het wat voorzichtiger aan.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op een stand van 254,77 punten, 0,5 procent onder het slot van woensdag. De MidKap-index van middelgrote bedrijven zakte 0,3 procent tot 313,16 punten.

De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 0,8 en 0,4 procent. De Londense FTSE ging tegen de trend in met een winst van 0,5 procent.

Reddingsplan
De beursgraadmeters schommelden gedurende de dag tussen winst en verlies door onzekerheid over de economie en de doorgang van een Amerikaans reddingsplan voor de autosector. Daarover wordt waarschijnlijk later op de dag gestemd in de Senaat.

De grootste dalers in de AEX waren niet aan een bepaalde sector toe te schrijven. Verzekeraar Aegon, een fonds dat de laatste dagen behoorlijk was opgelopen, bungelde onderaan met een verlies van 8,5 procent. Uitgever Reed Elsevier werd 5,8 procent goedkoper, terwijl het logistieke bedrijf TNT 5,5 procent verloor.

Fortis
Fortis prijkte bovenaan de AEX-index met een winst van ruim 15 procent. Dit kwam door berichtgeving van de Belgische krant De Tijd donderdag. Volgens de krant wil de Belgische overheid haar belang van 11,6 procent in BNP Paribas naar Fortis Holding overhevelen.

De staat zou hiermee vooral een gebaar willen maken naar de aandeelhouders, die hun belegging in rook zagen opgaan. De Belgische regering ontkent het verhaal. BNP Paribas, dat zich onthield van commentaar, sloot 1,3 procent hoger in Parijs.

TomTom
Ook TomTom noteerde in Amsterdam een flinke winst van ruim 10 procent. Het fonds staat de hele week al flink in de plus, maar is de laatste tijd ook fors afgestraft.

Donderdag werd bekend dat de door TomTom overgenomen kaartenmaker Tele Atlas een contract heeft gesloten met autofabrikant Hyundai. Voortaan komen garages van het autoconcern op de kaarten van Tele Atlas te staan. "Dit bewijst dat TomTom meer kan dan alleen het verkopen van apparaatjes", aldus André Sirks van Theodoor Gilissen.

Crucell
In de MidKap maakte biotechnologiebedrijf Crucell een sprong van 3,8 procent. Het bedrijf maakte bekend dat het goede resultaten behaalt met testen voor antilichamen tegen verschillende varianten van het griepvirus. "Het kan nog drie tot vier jaar duren voordat het product naar de markt gaat, maar het heeft een goede potentie", zegt Sirks.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3285 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,3015 dollar. De olieprijs steeg met ruim 7,8 procent tot 46,88 dollar per vat.

NUwerk

Tip de redactie