Miljardensteun voor Zweedse auto-industrie

STOCKHOLM - De Zweedse overheid steunt de auto-industrie in het land met een pakket maatregelen ter waarde van zo'n 28 miljard kroon, circa 2,65 miljard euro. Dat is donderdag bekend geworden.

Volvo en Saab, respectievelijk eigendom van Ford Motor en General Motors, krijgen circa 20 miljard kroon aan kredietgaranties. Daarmee kunnen de bedrijven leningen aanvragen bij de Europese Investeringsbank, zo liet de regering in een verklaring weten.

Drie miljard kroon wordt gebruikt voor de oprichting van een speciaal instituut voor onderzoek en ontwikkeling in de autosector. Vijf miljard is bestemd voor noodleningen, die de fabrikanten later moeten terugbetalen, aldus de verklaring. De overheid wijst er nadrukkelijk op dat er geen plannen bestaan om de autoproducenten op te kopen.

Amerika
De Amerikaanse eigenaren van de Zweedse automerken zijn in ernstige problemen gekomen als gevolg van de financiële crisis en de sterk afgenomen vraag. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een akkoord bereikt over hulp van zo'n 14 miljard dollar voor de autoproducenten, maar het is onzeker of de Senaat daar ook mee instemt.

De Zweedse minister van Financiën Anders Borg liet weten dat "wij de problemen van de autofabrikanten moeten adresseren en de omstandigheden moeten creëren waarbinnen zij op de markt kunnen opereren".

De Zweedse auto-industrie is verantwoordelijk voor circa 15 procent van de export van het land. Inclusief de toeleveringsbedrijven werken er zo'n 140.000 mensen.

NUwerk

Tip de redactie