Olieprijs stijgt na voorspelling IEA

PARIJS - De olieprijs maakte donderdag een scherpe stijging door nadat het Internationale Energie Agentschap (IEA) had voorspeld dat de vraag naar olie in 2009 weer zou aantrekken. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie sprong 5,4 procent omhoog tot circa 45,90 dollar.

Het IEA meldde donderdag dat de vraag naar olie dit jaar voor het eerst sinds 1983 zou dalen. De vraag zou uitkomen op 85,8 miljoen vaten per dag, 200.000 vaten per dag lager dan vorig jaar. Maar voor 2009 voorspelde het IEA een opleving van de vraag, naar 86,3 miljoen vaten per dag. Dit cijfer is overigens lager dan een eerdere schatting van het agentschap, die uitging van 86,5 miljoen vaten per dag.

Het vooruitzicht van het IEA staat in contrast met de voorspelling van het Amerikaanse Energie Informatie Agentschap, dat eerder deze week een daling van de vraag met 450.000 vaten per dag voor volgend jaar voorspelde. Dit jaar zou de vraag met 50.000 vaten per dag kunnen dalen.

OPEC
Saudi-Arabië, een van de belangrijkste leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, de OPEC, zei woensdag in november flink minder olie te hebben opgepompt dan verwacht. Ook zeiden analisten dat de OPEC op een bijeenkomst volgende week opnieuw een productieverlaging zal aankondigen.

Het IEA voorspelde verder dat ook landen die niet aangesloten zijn bij de OPEC volgend jaar de productie terug zullen schroeven. De olieprijs bereikte in juli nog een recordniveau van meer dan 147 dollar per vat.

NUwerk

Tip de redactie