Transportbedrijf Vos in de problemen

OSS - Transportbedrijf Vos, een van Europa's grootste transporteurs, gaat 145 Nederlandse werknemers ontslaan. Het bedrijf heeft financiële problemen als gevolg van de economische neergang. Een aanvraag tot werktijdverkorting werd afgewezen, waardoor de problemen zeer urgent zijn.

Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Buiten Nederland zullen ook nog tweehonderd arbeidsplaatsen geschrapt worden, voornamelijk in Polen, Frankrijk en Hongarije.

Daarnaast zullen tijdelijke arbeidscontracten niet worden verlengd. De onderneming voert overleg met vakbond FNV Bondgenoten. Vos heeft ruim 2700 medewerkers.

Omzetdaling
Het verzoek voor werktijdverkorting is afgewezen omdat het bedrijf niet voldoet aan de voorwaarden zoals het aantonen van een kredietcrisis-gerelateerde omzetdaling van 30 procent.

De sterk wisselende vraag naar internationaal transport, zowel wat betreft bestemming als volume, nekt het bedrijf. In oktober nam Vos al maatregelen om dit het hoofd te bieden door onder meer het eigen wagenpark te verminderen. Deze maatregelen bleken niet afdoende. "De impact van de ingezette recessie op de vervoersvraag is veel sterker dan kon worden voorzien",aldus Vos.

De onderneming laat weten dat de omzet van enkele onderdelen al met ruim 30 procent is gedaald.

Tip de redactie