Energie en industrie helpen Wall Street vooruit

NEW YORK - De Amerikaanse effectenmarkten zaten woensdag in de lift. Vooral de energie- en grondstoffensector trok de kar, mede onder invloed van een stijgende olieprijs. Verder waren grote industriële concerns in trek.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde met een plus van ruim 70 punten (0,8 procent) op 8761,42 punten. De breder samengestelde S&P 500 klom 1,2 procent tot 899,24 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zat 1,2 procent in de lift en sloot op een stand van 1565,48 punten.

Aluminiumproducent Alcoa was de sterkste stijger in de Dow met een koerswinst van 6,8 procent. De oliebedrijven ExxonMobil en Chevron wonnen respectievelijk 2,4 en 3,8 procent. Dat kwam doordat de olieprijs flink aantrok. Een vat van 159 liter ging voor bijna 44 dollar van de hand, een stijging van 4,5 procent.

Saudi-Arabië
De olieprijs steeg omdat oliegrootmacht Saudi-Arabië liet weten dat het volgende maand flink minder produceert. Volgende week komt de organisatie van olie-exporterende landen OPEC weer bijeen. Verwacht wordt dat die de productie verder verlaagt.

Ook industriële fondsen deden goede zaken. De fabrikant van zware machines Caterpillar boekte een koerswinst van 3 procent. Vliegtuigbouwer Boeing zat 2,1 procent in de lift. De fabrikant van onder meer plakband en zelfklevende memobriefjes 3M werd 2,4 procent meer waard.

De autosector begon sterk aan de handel, maar moest in de middaghandel een flinke stap terug doen. De Amerikaanse regering wil de zieltogende automobielindustrie met een miljardenplan ondersteunen, maar woensdag bleek dat de Republikeinen in de Senaat waarschijnlijk niet zonder meer akkoord zullen gaan.

Autofondsen
General Motors noteerde een verlies van 2,1 procent. Ford steeg nog wel 0,6 procent, na eerder meer dan 5 procent lager te hebben genoteerd. Beide autofondsen waren evenwel met forse koerswinsten aan de handel begonnen.

Verder moesten de financiële fondsen een veer laten. Creditcardmaatschappij American Express was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel verloor 7,4 procent. De banken Citigroup en Bank of America moesten respectievelijk 2,8 en 1,5 procent terug.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,3020 dollar. Bij het slot van de beurshandel in Europa was de Europese eenheidsmunt 1,3015 waard.
 

NUwerk

Tip de redactie