Tegenwind drukt vertrouwen werknemers niet

AMSTERDAM - De economische verslechtering doet niets af aan het vertrouwen van werknemers van grote bedrijven en organisaties in Nederland in de eigen toekomst. De tevredenheid over baan en werkgever piekt bovendien. Dat schrijft het zakenblad Incompany donderdag op basis van eigen onderzoek.

Werknemers geven een rapportcijfer 6,8 voor baanzekerheid. Dat is een record, stellen de onderzoekers, die personeel van 114 organisaties ondervroegen. De oorzaak van het gegroeide zelfvertrouwen ligt volgens Incompany in forse investeringen in opleidingen en ontwikkelmogelijkheden door bedrijven. Werknemers gaven vooral een hoger rapportcijfer voor persoonlijke ontwikkeling, loopbaanbegeleiding en doorgroeimogelijkheden.

"Omdat bedrijven massaal investeren in hun personeel, beschikken ze in 2008 over een zelfverzekerd en flexibel arbeidspotentieel", aldus hoofdredacteur René Gerhardus van Incompany. "Werknemers beseffen dat ze met betere vaardigheden ook buiten het bedrijf een goede kans maken op een baan."

ASML
Vooral werknemers van ASML prijzen zich gelukkig. Zij geven hun werkgever een 7,9 en zetten ASML daarmee bovenaan de top honderd. Ondanks dat ASML als speler in de halfgeleiderindustrie traditioneel als eerste wordt geraakt bij een negatieve economische groei, geven de werknemers het bedrijf volgens de onderzoekers een 7,4 voor baanzekerheid. Daarbij is het verband met goede opleidingsmogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling sterk.

Een dergelijk zelfvertrouwen uit zich volgens Incompany ook in de zakelijke dienstverlening, industrie, ICT en energiesector.

De sectoren media en logistiek en transport komen er heel wat bekaaider vanaf. De meeste bedrijven in deze sectoren investeerden de afgelopen jaren nauwelijks in de vaardigheden van hun werknemers. Het personeel bestrafte ze daarvoor met lage rapportcijfers. Werknemers van PCM Uitgevers (5,2), TNT (4,9), Wegener (4,9) en Connexxion (4,7) vrezen het meest voor hun baan en geven ook de laagste cijfers voor opleidingsmogelijkheden.
 

NUwerk

Tip de redactie