Damrak sluit voor derde dag hoger

AMSTERDAM - De effectenhandel in Amsterdam is woensdag voor de derde handelsdag op rij met winst gesloten. Op de beurs bevonden zich met name koopjesjagers die zich gesterkt voelden door de koerswinsten op Wall Street.

De AEX van 25 meest verhandelde fondsen sloot met een winst van 2,76 punten (1,1 procent) op een stand van 256,15 punten. Daarmee is de toonaangevende beursgraadmeter deze week bijna 12 procent meer waard geworden.

De MidKap-index van middelgrote bedrijven eindigde 2,2 procent hoger op 314,14 punten. In Parijs en Frankfurt gingen de beurzen respectievelijk 0,7 en 0,5 procent omhoog. De Londense FTSE liep uit de pas met een daling van 0,5 procent.

TomTom
Vooral de fondsen die dit jaar het slechtst gepresteerd hebben waren populair, net zoals dat maandag en dinsdag het geval was. Zo maakte de maker van navigatieapparaten TomTom een sprong van bijna 17 procent, waarmee het bovenaan stond bij de grote fondsen.

Ook financiële fondsen, die harde klappen hebben moeten verwerken op de beurs, deden het goed. Aegon en ING stegen respectievelijk 11 en 2 procent. SNS Reaal stond 3 procent hoger, terwijl BinckBank 3,3 procent bijschreef.

AkzoNobel
Chemie- en verfconcern AkzoNobel profiteerde van een opwaardering door UBS. De Zwitserse zakenbank plaatste AkzoNobel op zijn favorietenlijst onder de Europese chemiebedrijven. Het aandeel sloot 4,8 procent hoger.

Elektronicaconcern Philips ging 0,6 procent achteruit. LG Display, waar Philips een belang van ruim 13 procent in heeft, heeft zijn margeverwachtingen voor het vierde kwartaal verlaagd vanwege de sterke prijsdaling van flatscreens.

Rio Tinto
In Londen kreeg Rio Tinto vleugels met een plus van ruim 20 procent. Het mijnbouwbedrijf schrapt 14.000 banen en verlaagt de uitgaven om de schuldenlast terug te dringen.

De euro noteerde 1,3015 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag stond de Europese munt op 1,2940 dollar.

NUwerk

Tip de redactie