Wegener praat over verdere bezuinigingen

APELDOORN - De hoofdredacteuren van de zeven regionale kranten van uitgeverij Wegener hebben dindagavond met de raad van bestuur gesproken over verdere bezuinigingen wegens fors tegenvallende advertentieinkomsten. Dit heeft Alex Engbers, voorzitter van het college van hoofdredacteuren, woendag gezegd.

Het personeel van de betrokken kranten, waaronder BN/DeStem, De Gelderlander, PZC en het Eindhovens Dagblad is woensdag ingelicht.

Volgens Engbers stapelen de problemen zich op. De krantensector bevond zich al in de gevarenzone en nu komen daar nog conjuncturele problemen bij. Besluiten zijn volgens hem nog niet genomen. "We inventariseren wat de problemen zijn en wat we er op korte termijn aan kunnen doen", aldus de hoofdredacteur van De Stentor, die verwacht dat voor het einde van het jaar knopen worden doorgehakt.

December
"Normaal is december de periode van dikke kranten en veel advertenties en vette begrotingen, maar vooral de markt van personeelsadvertenties loopt hard terug. Alle bedrijven houden in deze tijd de kaarten tegen de borst, terwijl pagina's met vacatures de hoeksteen vormen van ons krantenbedrijf", zegt Engbers.

In augustus sloot de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) nog een akkoord met Wegener waarin staat dat er tot januari 2009 geen banen verloren zullen gaan op de redacties. Daarmee werd een dreigende staking van het personeel voorkomen.

Akkoord
Engbers verwacht niet dat dit zogeheten Akkoord van Maarssen overeind blijft. "Het lijkt mij wonderlijk dat het akkoord ongeschonden de zomer van 2009 haalt", waarschuwt de hoofdredacteur. "We moeten wel kijken naar de redacties."

Voorzitter Ron Lodewijks van de redactieraad van het Brabants Dagblad reageert geschrokken op de aangekondigde bezuinigingen. "We hebben kennis genomen van de gevoerde gesprekken. We moeten ons beraden, maar gaan niet met de armen over elkaar zitten. Het opzeggen van een akkoord dat nog maar amper is gesloten, is een ernstige zaak."

NUwerk

Tip de redactie