Topdrukte bij opticiens

WOERDEN - De drukte bij de opticiens in Nederland neemt steeds grotere vormen aan. De run op brillen en contactlenzen wordt veroorzaakt door het afschaffen van de regeling 'buitengewone uitgaven' van de Belastingdienst, per 1 januari.

"Geen enkele winkel heeft het niet druk. Sommige winkels hebben hun openingstijden verruimd", zei directeur Brigitte Wieman van NUVO, de branchevereniging van opticiens woensdag. "Ik hoor van winkels waar het vijf keer zo druk is dan normaal, een verdubbeling van het aantal klanten is gebruikelijk."

De aftrekpost 'buitengewone uitgaven', waaronder ziektekosten vallen die niet bij zorgverzekeraars kunnen worden gedeclareerd, is aan zijn succes tenonder gegaan. Te veel mensen maakten gebruik van de regeling, waardoor deze onbetaalbaar werd voor de overheid. Dit jaar werd de regeling juist extra aantrekkelijk, doordat de drempel voor declaratie van 11,5 naar 1,65 procent van het inkomen ging.

Regeling
Volgens Wieman is het sinds september drukker geworden bij opticiens. "Sindsdien heeft het afschaffen van de regeling waarschijnlijk bekendheid gekregen bij mensen."

Behalve het verruimen van openingstijden, zetten opticiens ook veel extra personeel in. "Er is echter een beperking, want voor het doen van een oogmeting moet je wel geschoold zijn." Wieman raadt mensen die nog gebruik willen maken van de fiscale korting om zo snel mogelijk een afspraak te maken. "Anders ben je misschien te laat."

Tip de redactie