Nederlandse zakenman verliest zaak tegen Wikipedia

AMSTERDAM - Bob Sijthoff heeft een kort geding tegen de Nederlandse Wikipedia verloren. Volgens de rechter is Wikipedia niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Sijthoff eiste begin november dat Wikipedia zijn lemma offline moest halen. Zijn belangrijkste argument daarvoor was dat het vol 'grievende en onrechtmatige onjuistheden' stond.

Zo staat er bijvoorbeeld in het lemma dat hij via Willem Holleeder een appartement van Willem Endstra heeft gekocht. Deze en andere wetenswaardigheden zijn overigens gebaseerd op berichtgeving in verschillende Nederlandse media.

Sijthoff beweerde dat de organisatie achter de internetencyclopedie, Wikimedia Nederland, verantwoordelijk is voor de teksten die gepubliceerd worden en dus de teksten ook zou kunnen verwijderen.

Invloed
Maar de rechtbank in Utrecht concludeerde woensdag dat Wikimedia geen invloed uitoefent op de inhoud van Wikipedia en dus ook het lemma niet kan verwijderen. Ook de eis van Sijthoff om de identiteit van schrijver van het lemma, Jacob H., bekend te maken, werd niet gehonoreerd. Wikimedia Nederland stelt niet over de persoonsgegevens van de schrijver te beschikken.

Over de vermeende onrechtmatigheid van de tekst in het lemma laat de rechtbank zich niet eens uit. Alle vorderingen van Sijthoff zijn derhalve afgewezen en de zakenman is veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

Tip de redactie