'Banken nog steeds te voorzichtig'

DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven vindt banken nog steeds te voorzichtig bij het verlenen van kredieten. "Gezonde bedrijven krijgen moeilijk geld binnen. Dan bestaat het risico dat ook gezonde bedrijven omvallen", aldus de minister van Economische Zaken woensdag in een interview in het AD.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kan zich niet vinden in de lezing van Van der Hoeven. "De uitspraak dat gezonde bedrijven dreigen om te vallen, klopt niet met de feiten en is daarom ongelukkig", aldus Boele Staal, voorzitter van de NVB. "De suggestie is onjuist en draagt niet bij aan het herstel van rust en vertrouwen in de markt."

Staal beaamt dat banken onder de huidige economische omstandigheden terughoudend zijn in kredietverlening aan risicovolle ondernemingen. "Een gezond bedrijf met een goed businessplan is echter altijd welkom bij de banken."

Leningen
Ruim een week geleden zei Van der Hoeven al dat de kredietverlening niet van de grond kwam. Ook over de voorwaarden waarop leningen worden verstrekt, was ze niet te spreken. Minister Wouter Bos van Financiën liet toen weten geen bewijzen te hebben dat banken te weinig krediet verlenen aan bedrijven.

"Nu is iedereen, ook collega Wouter Bos van Financiën, het wel met mij eens dat daar iets aan de hand is en daarom onderzoeken we dat nu", aldus Van der Hoeven.

Toegang
Bos en Van der Hoeven schreven dinsdag samen een brief aan de Tweede Kamer. Daarin staat dat de bewindslieden in toenemende mate signalen krijgen dat partijen minder makkelijk toegang krijgen tot kredieten. "Kredietverlening is, voor zowel bedrijven als consumenten, de belangrijkste bron van financiering. Als deze kredietverlening bemoeilijkt wordt, heeft dat zijn weerslag op de gehele economie."

Bos en Van der Hoeven willen onder meer onderzoeken of er bij banken sprake is van een "abnormale risicoaversie" ten aanzien van kredietverlening. Ook kijken zij naar de reden waarom banken terughoudend zijn in het gebruik maken van de garantieregeling van de overheid.

NUwerk

Tip de redactie