DNB voorziet krimp economie met 0,5 procent

AMSTERDAM - De Nederlandse economie krimpt volgend jaar met 0,5 procent. Dat komt doordat bedrijven minder investeren, particulieren minder consumeren en doordat de exportgroei vertraagt. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een woensdag gepubliceerd kwartaalrapport.

De centrale bank toont zich daarmee iets minder pessimistisch dan het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB maakte maandag bekend te rekenen op een krimp van de Nederlandse economie van 0,75 procent in 2009. Voor 2010 rekent het CPB op een groei van 1 procent.

De Nederlandsche Bank is voorzichtiger als het gaat om 2010. De economen hanteren voor dat jaar twee rekenmodellen. Als de wereldeconomie zich snel herstelt, rekent DNB op een economische groei van 0,5 procent. Maar als banken terughoudend blijven met het verstrekken van krediet en consumenten behoedzaam blijven, kan de economie met 0,8 procent krimpen.

Groei
Afgelopen juni voorspelde DNB nog een economische groei voor volgend jaar van 1,5 procent en 2,1 procent in 2010. Ook de groeiverwachting voor 2008 is neerwaarts bijgesteld naar 2,1 procent, van 2,4 procent.

De Nederlandsche Bank gaat uit van een "matige inflatie" van 2,1 procent in 2008 en 2 procent in 2009. Dat betekent een fors lagere verwachting dan in juni, toen DNB nog uitging van een inflatie van 2,6 procent in 2008 en 3,4 procent in 2009. "De bijstelling hangt vooral samen met de fors lagere olieprijs en het afzien van de verhoging van het btw-tarief per 1 januari 2009", aldus DNB.

DNB verwacht dat mensen volgend jaar vaker de hand op de knip zullen houden en dat consumentenuitgaven daardoor met 0,6 procent zullen krimpen. De economen wijten dit niet zozeer aan een afname van het besteedbaar inkomen, maar aan de gedaalde aandelenprijzen en de ontwikkeling van de huizenprijzen. "Deze vormen een negatief risico voor de vermogens."

Tip de redactie