Google populairste route naar website

AMSTERDAM - Nederlanders negeren de adresbalk van hun browser en tikken massaal de namen van populaire sites in op Google.nl. Dat blijkt uit de top 10 zoektermen van 2008.

Hyves werd het afgelopen jaar het vaakst door Nederlanders ingetikt op Google.nl, gevolgd door YouTube, Marktplaats en, veelzeggend, Google zelf. Deze drie sites staan ook in de top 5 meest bezochte websites in Nederland. Ook de rest van de top 10 zoektermen laat veel namen van bekende sites zien, zoals MSN en Hotmail. Google maakte de cijfers woensdag bekend.

Buienradar
Pas op plek vijf staat het eerste echte woord, 'weer'. Op zes staat 'routeplanner'. De term iPhone steeg in 2008 het snelst, gevolgd door Buienradar. Ook Telegraaf, Wii, Postbank en Ziggo staan in de lijst met snelste stijgers over 2008.

Ook naar termen rond de kredietcrisis werd veel gezocht: AEX steeg 110 procent en 'hypotheek rentes' met 50 procent. Het woord 'kredietcrisis' zelf steeg met 950 procent in populariteit.

Regionale verschillen waren er ook. Zo zochten inwoners van Drente relatief vaak naar Fitna, terwijl Groningers vaker 'EK' (voetbal) intikken.

Youtube.nl
Google gaf ook cijfers over de populairste zoektermen binnen YouTube.nl. Het meest gezocht werd met het woord 'live', gevolgd door veel artiestennamen zoals Rihanna, Chris Brown en Yes-r.

Internationaal waren de snelst stijgende trefwoorden in 2008 'Sarah Palin' , 'Beijing 2008' en 'Facebook Login'. Obama staat wereldwijd op plek zes en in de VS op de eerste plaats.

De woorden in dit soort eindejaarslijstjes worden overigens meestal zwaar gekuist, zo bleek enkele jaren geleden al. Seksuele termen komen er daardoor niet in voor.

NUwerk

Tip de redactie