CDA wil niet tornen aan bezuinigingen

DEN HAAG - Het kabinet zal moeten bezuinigen als het begrotingstekort groeit tot boven de 2 procent. Dat stelt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel in een woensdag gepubliceerd interview met het Financieele Dagblad. Volgens ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) komt het tekort in 2010 uit op 2,4 procent.

Minister Wouter Bos van Financiën zei in een reactie, dat dit "voorlopig niet aan de orde is". In 2009 zal het tekort volgens het CPB nog niet zover oplopen. Hij wil dit in het "voorjaar bekijken." Ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vindt het beter om dit te bezien bij de voorjaarsnota.

In het regeerakkoord staat weliswaar dat bezuinigingen aan de orde zijn als het tekort oploopt tot boven de 2 procent, maar CPB-directeur Coen Teulings adviseerde dat niet te doen. Van Geel wil toch aan de afspraak vasthouden. "We moeten er eerst alles aan doen om te voorkomen dat het tekort boven die 2 procent komt. Maar als het wel gebeurt, is de consequentie dat er moet worden ingegrepen."

Van Geel wil niet door die grens heen. "Dat laten we niet gebeuren." Ook suggesties om de kosten voor WW-uitkeringen niet mee te laten tellen in het tekort, wijst hij van de hand.

NUwerk

Tip de redactie