Winkeliers verwachten forse omzet met kerst

DEN HAAG - Winkeliers zullen rond de kerstdagen 720 miljoen euro extra omzet boeken, 3 procent meer dan de kerstomzet van 2007. Dat verwacht het Platform Detailhandel Nederland. De voorspelling is gebaseerd op de goede sinterklaasinkopen, liet de organisatie woensdag weten.

De winkeliers verwachten dat ook rond de kerstdagen records worden gebroken. De omzetten komen 50 procent hoger uit dan een gemiddelde week, luidt de voorspelling. Normaal zet de detailhandel 1,5 miljard om in een week.

De extra omzetten betreffen niet alleen kerstcadeaus, ook de supermarkten zullen goede zaken doen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, voorspelt dat consumenten in de week voor Kerst voor 829 miljoen euro aan boodschappen bij de supermarkten afrekenen.

Supermarkt
Die supermarktomzet ligt ongeveer 7 procent hoger dan vorig jaar. "Juist in deze tijd, met al dat slechte economische nieuws, eten mensen vaker thuis", aldus CBL-voorzitter Klaas van den Doel. Met de kerstdagen wordt volgens het CBL niet bezuinigd.

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland. Het vertegenwoordigt alle winkeliers.

Tip de redactie