Beleggers Wall Street nemen winsten

NEW YORK - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn dinsdag omlaag gegaan. Beleggers blijven tobben over de economische vooruitzichten en verzilverden uit voorzorg de winsten van de voorgaande dag. Technologiebedrijven hielden de schade beperkt omdat veel beleggers menen dat die de bodem inmiddels hebben bereikt.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 242,85 punten (2,7 procent) lager op 8691,33 punten. De breder samengestelde S&P 500-index zakte 2,3 procent tot 888,67 punten. Schermenbeurs Nasdaq daalde 1,6 procent tot 1547,34 punten.

Redding
De terughoudendheid van investeerders om in aandelen te stappen, werd mede ingegeven door aanhoudende onzekerheid over de automobielindustrie. Het water staat de al jaren noodlijdende sector aan de lippen, maar de Amerikaanse politiek is het nog altijd niet eens over de voorwaarden voor een reddingsplan.

Verder bracht een reeks voorzichtige of ronduit negatieve winstprognoses van bedrijven veel beleggers aan het twijfelen. De aandelenkoersen zijn de afgelopen twee weken meer dan 20 procent gestegen, onder meer door hoop op maatregelen van de toekomstige president Barack Obama om de economie te steunen. Handelaren zijn er evenwel lang niet van overtuigd dat dit herstel zal beklijven.

Intel
Chipgigant Intel was een van weinige stijgers in de Dow met een 2,6 procent hogere aandelenkoers. Sectorgenoot Texas Instruments ging 4,9 procent vooruit, hoewel het concern maandag een winstwaarschuwing gaf. Volgens handelaren kwam dat niet als een verrassing en zitten dergelijke waarschuwingen bij veel bedrijven al in de koers verwerkt.

"De markt prikt in toenemende mate door dit soort berichten heen en kijkt vooruit, naar het moment dat de economie weer gaat aantrekken", aldus een handelaar in New York. Een winstalarm van pakjesvervoerder FedEx zorgde wel voor een negatieve verrassing. Het aandeel werd 14,5 procent minder waard.

Chevron
Ook de grote oliemaatschappijen verloren terrein. Uit een Amerikaanse overheidsrapport bleek dinsdag dat de vraag naar olie naar verwachting ook volgend jaar wereldwijd daalt. De olieprijs zakte daarop bijna 3,5 procent. Oliereus ExxonMobil leverde 1,8 procent in, branchegenoot Chevron 3,2 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2920 dollar tegen 1,2940 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.

NUwerk

Tip de redactie