Rio Tinto schrapt 14.000 banen

SYDNEY - Het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto schrapt 14.000 banen en verlaagt zijn uitgaven volgend jaar met 5 miljard dollar om haar schulden terug te dringen. Dat maakte de op drie na grootste mijnbouwer ter wereld woensdag bekend.

Het concern gaat gebukt onder een schuldenlast van bijna 39 miljard dollar. Die moet met 10 miljard dollar omlaag aan het einde van 2009. "Rio Tinto heeft een gedetailleerd pakket maatregelen aangekondigd wegens de ongekende snelheid en omvang van de wereldwijde economische neergang, die heeft geleid tot scherp gedaalde grondstoffenprijzen en significant zwakkere vooruitzichten", aldus een verklaring.

De uitgaven worden volgend jaar beperkt tot 4 miljard dollar. Ook wil het concern bedrijfsonderdelen verkopen. Met de maatregelen wil Rio Tinto zijn kasstroom in stand houden. Het bedrijf houdt wel vast aan zijn winstuitkering voor 2008.

BHP
Het banenverlies komt neer op ongeveer 14 procent van het wereldwijde personeelsbestand van 97.000 man. De aandelenkoers van Rio Tinto is onder grote druk komen te staan nadat branchegenoot BHP Billiton vorige maand afzag van een overnamebod op Rio van 66 miljard dollar wegens de onrust op de financiële markten en de afgezwakte vraag naar grondstoffen.

NUwerk

Tip de redactie