'Ook beursbedrijven voelen pensioenproblemen'

AMSTERDAM - Enkele beursgenoteerde bedrijven met een eigen pensioenfonds hebben door de malaise op de aandelenmarkten flink moeten interen op hun reserves. De kans bestaat dat werknemers meer pensioenpremie moeten gaan betalen of dat de bedrijven extra geld moeten storten in de pensioenpot.

Dat stellen financieel analisten van SNS Securities in een dinsdag gepubliceerd rapport. Het betreft onder meer printer- en kopieermachinefabrikant Océ, supermarktketen Super de Boer, informatieconcern Reed Elsevier, telecombedrijf KPN en logistiek concern TNT.

Maandag werd al duidelijk dat veel bedrijfstakpensioenfondsen door hun reserves heen zijn. Hierdoor worden pensioenen volgend jaar niet verhoogd, waardoor mensen niet gecompenseerd worden voor verlies aan koopkracht door inflatie.

Océ
Volgens berekeningen van SNS Securities is het pensioengat bij Océ opgelopen naar 86 miljoen euro. Dat staat gelijk aan ongeveer 30 procent van de beurswaarde van de onderneming uit Venlo. De analisten stellen dat Océ volgend jaar mogelijk minder of zelfs geen dividend kan uitbetalen aan aandeelhouders omdat er geld moet worden gestort in de pensioenkas.

Het reservetekort bij Super de Boer bedraagt ruim 22 procent van de beurswaarde, bij TNT is dat 11,6 procent, aldus SNS Securities.

NUwerk

Tip de redactie