AMSTERDAM - De stemming op de Europese aandelenmarkten verbeterde dinsdag aan het einde van de handel, nadat Wall Street een deel van de openingsverliezen had weggewerkt.

De AEX-index van 25 meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot met een winst van 5,27 punten (2,1 procent) op 253,39 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 1,6 procent tot 307,39 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt eindigden met winsten van 1,3 tot 2,1 procent.

Eerder op de dag gingen de toonaangevende beursgraadmeters zenuwachtig op en neer door zorgen onder beleggers over de vraag hoe lang en diep de mondiale economische recessie zal zijn.

Winstwaarschuwingen
Die bezorgdheid werd onder meer versterkt door winstwaarschuwingen van de vooraanstaande Amerikaanse bedrijven FedEx en Texas Instruments, maandagavond. Dinsdag deden de MidKappers Heijmans en Wavin een duit in het zakje met de aankondiging van verdere maatregelen die nodig zijn om de economische tegenwind het hoofd te bieden.

De AEX werd aangevoerd door producent van navigatieapparatuur TomTom, een van de slechtst presterende fondsen op het Damrak dit jaar, met een plus van 13,5 procent. Ook uitzender Randstad, een fonds dat de laatste tijd flink averij heeft opgelopen, was gewild. Het aandeel won 9,2 procent.

TNT
De winstwaarschuwing van het Amerikaanse logistieke concern FedEx trok het aandeel TNT omlaag, dat met een verlies van 1,5 procent een van de grootste dalers bij de hoofdfondsen was.

Heijmans liet dinsdag weten dieper te snijden in het personeelsbestand. Het bouwbedrijf schrapt nog eens 450 banen bovenop een recent aangekondigde reductie van 200 banen om de economische tegenwind het hoofd te bieden. Het aandeel daalde ruim 1 procent.

TenCate
Textielbedrijf TenCate ging aan kop bij de middelgrote fondsen met een winst van bijna 8 procent. Het bedrijf liet maandag weten in de komende maanden voor 35 miljoen dollar aan opdrachten te verwachten. Het gaat om de levering van weefsels die gebruikt worden in uniformen voor het Amerikaanse leger.

Op de valutamarkt noteerde de euro 12940 dollar in vergelijking met 1,2940 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.