'Kerviel hoofdschuldige in fraudezaak Franse bank'

PARIJS - Jérôme Kerviel, die ervan wordt beticht met ongeoorloofde transacties miljarden euro's te hebben verloren bij de Franse bank Société Générale, wordt door onderzoeksrechters als hoofdschuldige gezien in de grootste fraudezaak in de geschiedenis.

Dat blijkt uit juridische stukken die het Franse persbureau AFP heeft ingezien. De 31-jarige Kerviel heeft zelf altijd beweerd dat zijn bazen op de hoogte waren van de transacties en geen bezwaar maakten zolang hij veel geld verdiende.

De onderzoeksrechters in de zaak stellen echter dat het management van de Franse bank niet op de hoogte was van de frauduleuze handelspraktijken. Volgens hen deed Kerviel juist veel moeite om de transacties te verhullen voor zijn superieuren. Een verzoek van de advocaten van Kerviel om een onderzoek in te stellen naar het toezicht bij Société Générale werd verworpen.

Verlies
De op een na grootste bank van Frankrijk meldde in januari een verlies van 4,9 miljard euro door risicovolle transacties op de financiële markten. Daarvoor zou Kerviel in zijn eentje verantwoordelijk zijn geweest, aldus de bank. Kerviel zat vijf weken in voorarrest. Hij is aangeklaagd wegens onder meer vertrouwensbreuk, het onbevoegde gebruik van computers en vervalsing.
 

Tip de redactie