PARIJS - De Amerikaanse economie maakt een uitzonderlijk moeilijke economische periode door en de situatie zal eerder verder verslechteren dan verbeteren. Om de economie weer draaiende te krijgen, is meer stimulering door de overheid nodig.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een dinsdag verschenen rapport. De denktank van dertig rijke industrielanden prees de reeks renteverlagingen in de Verenigde Staten om de economische neergang te bestrijden.

Maar als de economische condities niet snel verbetering laten zien, zijn extra maatregelen nodig, zoals aankomend president Barack Obama afgelopen weekeinde aankondigde. Obama wil met miljardeninvesteringen in infrastructurele projecten de economie weer op gang helpen en 2,5 miljoen nieuwe banen scheppen.

De OESO hield vast aan zijn eerdere prognose voor een krimp van de Amerikaanse economie met 0,9 procent in 2009. In 2010 zal 's werelds grootste economie weer een groei laten zien van 1,6 procent, aldus de OESO.