AMSTERDAM - Steeds meer landen gaan ervan uit dat hun economie als gevolg van de financiële crisis volgend jaar in een recessie zit. Autoriteiten in Oostenrijk en Finland lieten dinsdag weten uit te gaan van economische krimp.

Volgens de Finse centrale bank zal de Finse economie in 2009 met 0,5 procent krimpen. In september, toen de kredietcrisis nog niet in volle hevigheid had toegeslagen, ging de bank nog uit van een expansie van 2,3 procent.

Bedrijven in Finland hebben nu te maken met teruglopende orders of zien dat afnemers een streep halen door opdrachten. Halverwege 2010 moet er weer herstel zichtbaar zijn, aldus de centrale bank.

Krimp
De Oostenrijkse centrale bank verwacht dat de economie van Oostenrijk volgend jaar voor het eerst in zestien jaar in een recessie belandt. De verwachting is dat de economie met 0,3 procent zal krimpen. Eerder werd nog een groei van 1,7 procent verwacht.

"Tot het derde kwartaal groeide de economie nog ondanks de moeilijke marktomstandigheden, maar de wereldwijde economische neergang heeft de situatie voor de Oostenrijkse economie heel ernstig gemaakt", aldus de centrale bank.