AMSTERDAM - Het aantal beursintroducties is dit jaar meer dan gehalveerd ten opzichte van 2007, zo blijkt uit een rapport van adviesbureau Ernst & Young.

In de eerste 11 maanden van 2008 waagden 745 concerns de sprong naar de beurs, waarmee ze 95,3 miljard dollar aan kapitaal wisten op te halen. In dezelfde periode een jaar eerder vonden nog 1.790 beursintroducties plaats, waarmee een kapitaal van 256,9 miljard dollar is binnengeharkt.

Op NYSE Euronext Amsterdam bleef het erg stil; daar heeft zich in 2008 tot nu toe geen enkele nieuwkomer gemeld. "Uiteraard is het moeilijk te voorspellen wanneer het herstel van de IPO-activiteit op gang zal komen. De kapitaalmarkten zullen eerst in een stabieler vaarwater moeten komen voordat het vertrouwen terug kan keren", aldus
René Coenradie van Ernst & Young Nederland.

Afgeblazen
Er zijn 298 beursintroducties uitgesteld of afgeblazen, terwijl dit aantal over heel 2007 beperkt bleef tot 167. Al met al is de zogenoemde IPO-activiteit op het laagste niveau beland sinds 1995.

Aziatische beursintroducties hebben dit jaar het meeste kapitaal gegenereerd, waarbij China het grootste deel voor haar rekening neemt.

De top drie van beursintroducties gemeten in opgehaald kapitaal wordt aangevoerd door creditcardconcern Visa, dat goed was voor de grootste Amerikaanse beursintroductie in de geschiedenis. China Railway Construction Corp staat op nummer twee, terwijl het Braziliaanse energiebedrijf OGX Petroleo e Gas Participacoes de derde plaats inneemt.