DEN BOSCH - Bouwbedrijf Heijmans gaat dieper in de organisatie snijden om zich staande te kunnen houden in de neergang van de bouwsector. De bouwsector bereidt zich voor op een somber 2009.

Heijmans kondigde dinsdag aan nog eens 450 banen te schrappen. De onderneming liet vorige maand al weten tweehonderd arbeidsplaatsen te schrappen.

De 450 banen zullen in de loop van volgend jaar vervallen, aldus Heijmans. Dit zal ook gepaard gaan met gedwongen ontslag.

Bouwers
Bouwers van huizen en kantoren hebben de omvang van hun orderportefeuille zien dalen door de economische neergang. Na een afname van 12 procent in september volgde in november een daling van bijna 3 procent. Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) Het instituut waarschuwde vorige maand dat de bouw van nieuwbouwwoningen de komende jaren met bijna 20 procent inzakt. "We zijn nu echt geschrokken", zei EIB-directeur Taco van Hoek.

Buizenproducent Wavin kwam dinsdag ook met zorgelijke berichten over de bouwsector. Het bedrijf zag zich in de afgelopen maanden geconfronteerd met een "snel verslechterend ondernemingsklimaat", waarbij de kredietcrisis een "significante" invloed had op de bouwactiviteiten in Europa. Het bedrijf overweegt dieper in de organisatie te snijden.

Eerder dit jaar schrapte Wavin al driehonderd banen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. Ook kabelproducent Draka rekent op een krimpende markt en zet extra in op kostenbesparingen, al ziet het concern de duurzame energiesector als groeimotor.

Orders
In het derde kwartaal van dit jaar steeg de bouwomzet nog wel met 10,7 procent, dankzij eerder afgegeven bouwvergunningen. Maar als het aantal orders blijft afnemen zal de woningbouw in 2009 minder zijn, voorspelde het CBS onlangs. Premier Balkenende besprak deze week naar aanleiding van de crisis met topmensen uit de bouwsector. Zijn gesprekspartners zeiden Balkenende dat ze een crisis als de huidige nog nooit hebben meegemaakt.

Hulp
Europese Commissie heeft voorgesteld dat de bouwsector voor ruim 2 miljard euro hulp moet krijgen. De hulp moet bestaan uit een initiatief voor energiezuiniger gebouwen en een plan voor de ‘fabriek van de toekomst’.