TOKIO - Het Japanse elektronicaconcern Sony gaat 8000 banen schrappen. Dit heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. De ontslagronde is noodzakelijk geworden door het zware weer waarin de elektronicasector verkeert. Sony gaf in oktober al een winstwaarschuwing.

De ontslagronde is noodzakelijk geworden door het zware weer waarin de elektronicasector verkeert. Sony gaf in oktober al een winstwaarschuwing nadat de winst in het tweede kwartaal van zijn op 1 april begonnen gebroken boekjaar met 90 procent was gedaald. Het concern kampt met een dure yen, een verzwakking van de wereldeconomie en sterke prijsconcurrentie.

Slowakije
Naast banenreductie wil Sony investeringen bij zijn elektronicatak met ongeveer 30 procent terugschroeven. Zo stelt het concern een uitbreiding van zijn fabriek in Slowakije uit. In deze fabriek worden platte tv's gemaakt voor de Europese markt. Verder is het bedrijf van plan zich terug te trekken uit activiteiten die verlies maken. De maatregelen moeten in 2010 gezamenlijk 100 miljard yen (840 miljoen euro) aan besparingen opleveren.

Bij Sony zijn wereldwijd ongeveer 186.000 mensen werkzaam. De reorganisatie komt daarmee neer op nog geen 5 procent van het personeelsbestand. Analisten betwijfelden dinsdag of de ingreep wel hard genoeg is. Sony heeft op al zijn markten te maken met zware concurrentie. Bij muziekspelers gaat het bijvoorbeeld om Apple, bij platte tv's om Samsung en bij spelcomputers om Nintendo en Microsoft.

Nagenoeg de gehele elektronicasector heeft problemen. Zo hebben Panasonic en Philips ook al gewaarschuwd voor tegenvallende winsten.