NEW YORK - De effectenbeurzen in New York sloten maandag flink hoger. Beleggers waren positief gestemd door een plan van aankomend president Barack Obama om grootschalig in infrastructuur te investeren. Naderende steun voor autofabrikanten droeg ook bij aan de goede stemming.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen steeg 298,76 punten, ofwel 3,5 procent, tot 8934,18 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 3,8 procent tot 909,70 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 4,1 procent tot 1571,74 punten.

Zaterdag gaf Obama aan fors te willen investeren in onder meer infrastructurele projecten. Hij wil hiermee 2,5 miljoen nieuwe banen creëren tot 2011. Het gaat om de grootste infrastructurele investeringen sinds de jaren vijftig. Afgelopen vrijdag werd bekend dat meer dan een half miljoen Amerikanen in november hun baan hebben verloren.

Caterpillar
Caterpillar won 10,7 procent en Terex Corp ging met 18 procent omhoog. Deze bedrijven kunnen volgens beleggers profiteren van de plannen van Obama. Zo maakt Caterpillar onder meer graafmachines die kunnen worden ingezet bij grote infrastructurele projecten.

De drie grootste Amerikaanse autofabrikanten (General Motors, Ford Motor en Chrysler) lijken in aanmerking te komen voor overheidssteun. Aandelen GM sloten 20,8 procent hoger, Ford klom dik 24 procent. Het ziet ernaar uit dat het Congres op dinsdag het groene licht geeft voor een steunplan voor de sector ter waarde van 15 miljard dollar.

Uitbodemen
Beleggers waren op vrijdag ook al goedgeluimd, ondanks het slechte banencijfer op die dag. Volgens een Amerikaanse handelaar is dat een teken aan de wand. "Ondanks het slechte nieuws gingen de beurskoersen omhoog. Het uitbodemen vindt nu plaats", zei de marktvorser.

Dow Chemical kreeg er 7,2 procent bij. Het chemieconcern maakte bekend dat er wegens de economische crisis vijfduizend voltijdbanen worden geschrapt en twintig locaties worden gesloten. Het Amerikaanse conglomeraat 3M, meest bekend van Post-it-plakbriefjes, liet weten 1800 banen te schrappen. Het aandeel verloor 4,1 procent.

ExxonMobil
Oliefondsen leverden een belangrijke bijdrage aan de flinke stijging van de beurskoersen. ExxonMobil steeg 3,9 procent, Chevron won 4,9 procent en ConocoPhillips kreeg er 6,5 procent bij. De oliemaatschappijen profiteerden van een stijging van de olieprijs. Een vat ruwe olie (van 159 liter) werd 8 procent duurder tot ruim 44 dollar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2935 dollar tegen 1,2940 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.