BRUSSEL - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hoopt dat de looneisen omlaag gaan, nu de koopkracht volgend jaar hoger uitvalt dan verwacht.

De minister zei dat maandag naar aanleiding van de CPB-ramingen voor volgend jaar. Door de goedkope olie en andere grondstoffen gaan veel mensen er op vooruit ondanks de economische tegenwind. Bovendien zijn in veel cao's al loonstijgingen afgesproken die hoger zijn dan de inflatie.

"We hebben gezegd dat 3,5 procent loonstijging acceptabel is voor volgend jaar. Dat is de max. Ik zie liever lagere looneisen. Het heeft geen zin om hoge looneisen te stellen, want de koopkracht wordt al beter dan verwacht", zei de minister in de marge van EU-beraad.

Koopkrachtstijging
Van der Hoeven stelde dat een grote koopkrachtstijging niet past bij een periode waarin bedrijven moeite hebben het hoofd boven water te houden. Ook onderstreept ze de CPB-raming dat de werkloosheid kan stijgen tot 6,5 procent in 2010.

Van der Hoeven concludeerde dat ze "niet blij" is met de vooruitzichten die het Centraal Plan Bureau (CPB) maandag bekendmaakte. Het is voor het eerst sinds 1982 dat de economie zo kromp als de 0,75 procent die voor 2009 wordt verwacht. "Het verwachte herstel voor 2010 lijkt me een beetje optimisch", zei de minister nog.

Geld
De minister herhaalde dat het belangrijk is dat banken voldoende geld uitlenen aan bedrijven. Ze zegt meldingen te krijgen van bedrijven die daar moeite mee hebben. Vorige week had minister Wouter Bos (Financiën) nog gezegd dat de cijfers een ander beeld geven.