AMSTERDAM - De Europese beurzen herstelden maandag flink van de verliezen van eind vorige week, in navolging van de Amerikaanse en Aziatische beurzen vrijdag en maandag. De zwaar getroffen financiële sector en grondstoffenaandelen gingen aan de leiding.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot 18,68 punten (8,1 procent) hoger op 248,12 punten. "In Nederland staan we op een min van 52 procent voor dit jaar, in vergelijking met een verlies van 34 procent voor de Dow. We mogen wel weer eens wat herstellen", zei vermogensbeheerder Sijmen Plomp van De Vries & Co.

De MidKap, de index voor het middensegment, won 3,8 procent op 302,67 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC-index in Parijs schoten respectievelijk 7,6 en 8,7 procent omhoog, en de FTSE in Londen won 6,2 procent.

Fortis
In Amsterdam stonden verzekeraar Aegon en de banken ING en Fortis bovenaan de AEX-index met winsten van tussen de 14,8 en 21,3 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 17,8 procent. Aegon kreeg maandag een koopadvies van ING, dat het aandeel gaat volgen. Het aandeel is volgens de bank erg goedkoop.

"Beleggers stappen in aandelen die het hardst zijn getroffen, zo simpel is het", aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Overheden
Beleggers wereldwijd waren optimistischer dankzij nieuwe stimuleringspakketten van overheden. Barack Obama, de aankomend president van de Verenigde Staten, kondigde zaterdag aan dat hij een agressief investeringsplan wil inzetten om de economie te stimuleren en om 2,5 miljoen banen te creëren.

Handelaren zijn echter sceptisch over de redenen achter het herstel van de beurzen. "Onderliggend gaat het dramatisch met de economie en er zijn niet echt optimistische berichten", zegt Van Zeijl. "Er is geen duidelijk aanwijsbare reden voor herstel. Iedereen is zoekende. Dit hebben we met zijn allen nog niet eerder meegemaakt", zegt Plomp van De Vries & Co.

Prestatie
Plomp ziet ook geen duidelijke verklaring voor de slechte prestatie van de Amsterdamse beurs van de laatste tijd, ook in vergelijking met andere Europese beurzen. "Mogelijk heeft het te maken met de samenstelling van de index. Grondstoffenaandelen als ArcelorMittal en Shell zijn grote jongens."

De voorspelling van het Centraal Plan Bureau maandag dat de Nederlandse economie in 2009 met 0,75 procent zal krimpen, was volgens Plomp een bevestiging van wat iedereen al wist. "Dit nieuws kan beter nu komen dan een maand later, in die zin kan het positief worden uitgelegd. Een groot effect op de beurs zal het echter niet hebben, omdat er toch vooral naar het buitenland wordt gekeken."

Olie
De olieprijs herstelde maandag met bijna 7 procent tot 43,60 dollar per vat. Mede hierdoor steeg olieconcern Shell met 8,1 procent. Vorige week zakte de prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie nog tot bijna 40 dollar, de laagste stand in vier jaar tijd.

De euro noteerde bij het slot van de Europese beurzen 1,2940 dollar, tegen 1,2643 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag.