RIJSWIJK - Het aantal faillissementen in de horeca is na het rookverbod op 1 juli niet gestegen. Volgens een woordvoerder van Curatoren.nl zijn iets meer kleine familiebedrijven bankroet gegaan. "Het gaat in totaal om een dertigtal, er is dus geen reden voor paniek".

Volgens hem zijn de laatste maanden van het jaar een goede periode voor de horeca. "Waarschijnlijk is het beeld pas in het tweede kwartaal van volgend jaar compleet." In totaal gaat het in het eerste halfjaar van 2008 om 216 faillissementen. Tussen 1 juli en 1 december gingen in totaal 175 horecagelegenheden op de fles.

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat het nog veel te vroeg is om een verband te leggen tussen het rookverbod en het aantal faillissementen. "Als je failliet gaat, is dat een proces dat maanden duurt. Het rookverbod is 1 juli ingevoerd, dus daar is nog niet heel veel over te zeggen. Bedrijven stoppen nu misschien wel eerder, maar dat valt weer niet onder een faillissement en is dus niet terug te zien in deze gegevens. Cijfers over de effecten van het rookverbod zullen echt pas in de loop van 2009 te zien zijn."