DEN HAAG - De wereldwijde financiële crisis brengt de Nederlandse economie volgend jaar in een krimp van 0,75 procent en in 2010 zal de groei met 1 procent bescheiden zijn. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). De krimp is het gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Directeur Coen Teulings sprak maandag over een "heftige recessie". Toch pleit hij niet voor een aanpassing van het begrotingsbeleid.

In "deze bijzondere omstandigheden" moet het kabinet maar voor lief nemen dat het tekort op de begroting meer stijgt dan voorzien. Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) zei in een eerste reactie dat bezuinigen nu de problemen alleen maar erger zou maken. Hij wees op het aantal werklozen dat volgens het CPB met 200.000 zal groeien naar 2010, of wel 6,5 procent van de beroepsbevolking.

Kabinet
Ook de kleinste regeringspartij, de ChristenUnie, ziet geen reden om de begroting "open te breken," aldus fractieleider Arie Slob. Oppositiepartij GroenLinks is het ermee eens dat "het kabinet niet in paniek moet raken." VVD-leider Mark Rutte pleit daarentegen voor bezuinigingen en lagere belastingen om de economie een oppepper te geven.

Het huidige begrotingsoverschot van 1,3 procent dit jaar zal omslaan naar een tekort van 1,2 procent volgend jaar en 2,4 procent in 2010.

Koopkracht
Ondanks de economische krimp blijft het goed gaan met de koopkracht van de Nederlanders. Lage grondstof- en energieprijzen zorgen voor een lager dan verwachte inflatie, terwijl in de meeste cao's al loonsverhogingen vastliggen.

De pensioenfondsen zullen de uitkeringen volgend jaar niet bijplussen, maar de 65-plussers gaan er al met al toch op vooruit. Dit geldt niet voor 65-plussers met inkomens boven 34.000 euro.

Onzekerheden
De prognose van het CPB is omgeven met grote onzekerheden. De rekenmeesters konden dit keer niet afgaan op langdurige trends in onze economie in de afgelopen tijd. Sinds Prinsjesdag is het beeld door het vallen van de grote Amerikaanse bank Lehman Brothers en de daarop volgende wereldwijde kredietcrisis volledig veranderd.

Zo heeft het CPB nog geen duidelijk beeld hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen en of de banken daadwerkelijk de kredietkraan dichtdraaien, zoals wordt beweerd, maar ontkend door minister Wouter Bos van Financiën.

Slechter
Teulings houdt er rekening mee dat het beeld slechter kan worden. Het CPB heeft een tweede somberder prognose opgesteld, waarin de krimp volgend jaar 2 procent zal zijn en het wat langer duurt, voordat we de opgaande lijn te pakken hebben.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland maken zich vooral ernstige zorgen voor exporterende bedrijven, als gevolg van het door het CPB voorspelde inzakken van de wereldhandel. Het voor "Nederland relevante deel van de wereldhandel" gaat dalen en dat is sinds 1975 niet meer voorgekomen.