AMSTERDAM - Juist nu het economisch tegenzit, moeten regeringen vaart maken met klimaatbeleid om de economie te stimuleren. Arnold Schwarzenegger, gouverneur van Californië, zei dit maandag tegen de 187 aanwezige landen op de klimaatconferentie in Poznan.

"Natuurlijk zeggen sommige mensen dat we de strijd tegen de opwarming van de aarde niet kunnen betalen terwijl onze economieën in de touwen hangen", zei Schwarzenegger in een videoboodschap tijdens de conferentie in het westen van Polen. "Het tegenovergestelde is echter waar."

Californië, de vijfde economie van de wereld, is in de VS koploper op het gebied van duurzame energieoplossingen. "Groene maatregelen die onze planeet kunnen redden, zullen ook de economie een zetje geven", aldus de geboren Oostenrijker. Hij vindt hierbij de aanstaande president Barack Obama aan zijn zijde, die van plan is 150 miljard dollar te steken in de duurzame energiesector.

Kyoto
De conferentie in Poznan is bedoeld om eind 2009 een vervanger klaar te hebben voor het in 1992 afgesloten Kyoto-verdrag. Dat verdrag loopt in 2012 af. Mede door de financiële crisis is er echter nog amper voortgang geboekt.

Zo verkeert de EU, onder voorzitterschap van de Franse president Sarkozy, sinds vorige week in een patstelling met een aantal Oost-Europese landen over het betalen voor CO2-uitstootrechten. De gedelegeerden moeten het ook nog eens worden over financiële steun voor het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden.

De wereldleiders hebben nog tot en met 13 december om overeenstemming te bereiken.