DEN HAAG - Lage maandlasten en zekerheid zijn op dit moment de belangrijkste overwegingen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van hypotheekverstrekker en verzekeraar Nationale-Nederlanden en onderzoeksbureau Ruigrok/NetPanel.

Driekwart van de 523 respondenten, consumenten die actief waren op de huizenmarkt, vindt dat de huidige financiële marktontwikkelingen vragen om zekerheid. Ruim 60 procent vindt lage maandlasten daarbij het belangrijkste. "Deze combinatie komt voort uit de onzekerheid op de financiële markten van de afgelopen tijd", aldus een woordvoerster van Nationale-Nederlanden.

Consumenten kiezen volgens de onderzoekers vooral voor aflossingsvrije of spaarhypotheken. Ook de traditionele annuïteiten- en lineaire hypotheken zijn weer in trek. Bij de laatste twee wordt gedurende de looptijd van de lening het hele bedrag afgelost.

Uit het onderzoek bleek verder dat consumenten niet somber zijn over de eigen woning. Ruim driekwart van de ondervraagde huizenbezitters verwacht dat de waarde van hun woning gelijk blijft of zelfs stijgt.