BERLIJN - De Duitse minister van Economische Zaken Michael Glos wil met belastingverlagingen de economische problemen in zijn land te lijf gaan. Glos zei zondag in de boulevardkrant Bild dat belastingverlichting nodig is voor de parlementsverkiezingen in september volgend jaar.

"Mensen die hard werken aan economische voorspoed zouden de vruchten van dat werk moeten plukken", aldus Glos, die namens de christendemocraten uit Beieren in het kabinet zit. Volgens de minister kunnen de lagere belastingen per 1 juli worden ingevoerd of mogelijk met terugwerkende kracht op 1 januari volgend jaar. Hij wordt daarin gesteund door Duitse werkgeversverenigingen.

Terughoudendheid
De bewindsman lijkt met zijn pleidooi voor zijn beurt te spreken. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar sociaaldemocratische minister van Financiën Peer Steinbrück hebben tot dusver terughoudendheid getoond ten aanzien van economische steunmaatregelen. Steinbruck zei zondag niets in het plan van Glos te zien.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat topmannen van acht grote Duitse bedrijven, waaronder Volkswagen, BASF en Adidas, vinden dat de Duitse regering te weinig doet om de economische neergang te bestrijden.