BRUSSEL - De Belgische regering overweegt de btw-tarieven voor bepaalde producten tijdelijk te verlagen om de economische crisis te bestrijden. Ze denkt daarbij aan het verbruik van gas en elektriciteit of aan de bouwsector.

Het kabinet is bereid het begrotingstekort te laten oplopen om zijn plannen te kunnen betalen.

Diverse bewindslieden hebben dat zondag gezegd in tv-programma's. Volgens vicepremier Joëlle Milquet, een Franstalige christendemocrate, zou de regering een tekort van 2 procent volgend jaar aanvaardbaar vinden. Maar minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, een Vlaamse liberaal, was voorzichtiger. Hij wil "niet veel verder" gaan dan 1,2 procent.

Herstelplan
Het Belgische kabinet werkt al enige tijd aan een herstelplan voor de economie. Premier Yves Leterme (Vlaams christendemocraat) heeft tot dusver steeds gezegd het niet verantwoord te vinden dat de overheidsbegroting in het rood gaat.

Leterme onderstreepte in een reactie dat zijn regering nog geen besluiten heeft genomen over het herstelplan of de hoogte van het tekort. Ze hakt pas knopen door als vakbonden en werkgevers een sociaal akkoord hebben gesloten. Het overleg daarover zat afgelopen week nog muurvast.