AMSTERDAM - De leden van de Wereldhandelsorganisatie komen mogelijk komende week bijeen om te praten over verdere liberalisering van de vrijhandel. Diverse topbijeenkomsten over dit onderwerp zijn de afgelopen jaren mislukt, maar de economische neergang maakt vrijhandel meer dan noodzakelijk.

WTO-topman Pascal Lamy riep dit weekeinde de 153 leden van zijn organisatie op hun meningsverschillen bij te leggen. Daarbij gaat het om belangrijke onderwerpen als subsidiëring van de landbouw en de toegang van industriële producten. Maandag of dinsdag wordt een besluit verwacht of ministers van de belangrijkste WTO-landen tussen 13 en 15 december bijeenkomen in Genève. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) zal zich dan waarschijnlijk ook bij het overleg voegen.

De afgelopen weken zijn geregeld vergelijkingen getrokken met 1929. Nadat destijds een grote beurskrach had plaatsgevonden op Wall Street, grepen landen naar het wapen van het protectionisme, waardoor volgens economen de economische crisis in de jaren dertig werd versterkt. Voor een dergelijk keerpunt zou de economie ook nu staan.

Neergang
Eensgezindheid over vrijhandel zou de economische neergang kunnen bestrijden. Die eensgezindheid was er in november 2001, kort na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten, toen de leden van de WTO in Doha, Qatar, afspraken om te gaan onderhandelen over verdere liberalisering van de wereldhandel. Concrete afspraken zijn er echter nooit gemaakt. Dit kwam vooral door grote tegenstellingen tussen de Verenigde Staten en de EU enerzijds en opkomende economieën als China, Brazilië en India anderzijds.

Stimulering van de economie staat maandag ook op de agenda als de Franse president Nicolas Sarkozy en de Engelse premier Gordon Brown elkaar ontmoeten. De grootste vraag is of regeringen bereid zijn nieuwe steunmaatregelen af te kondigen. In Duitsland en België lijken er meer voorstanders te komen voor belastingverlagingen; in de Verenigde Staten is een akkoord in zicht over steun aan de noodlijdende autosector.

Recessie
Voor Nederland zijn maandag nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) van belang. Premier Jan Peter Balkenende leek er vrijdag een voorschot op te nemen, toen hij waarschuwde dat Nederland op een recessie afstevent. Hoe de economie zich heeft ontwikkeld, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over de omzet van de detailhandel en de omzet en de productie in de industrie in oktober. Branchevereniging VNCI voor de chemische industrie laat zich dinsdag uit over de vooruitzichten voor 2009.

Beursgenoteerde bedrijven hebben weinig op de publieke agenda staan. Buizenfabrikant Wavin komt dinsdag met een tussentijdse rapportage over de gang van zaken. De vastgoedbedrijven Homburg en Kardan houden bijzondere aandeelhoudersvergaderingen.