AMSTERDAM - Er valt met Nederland te praten over nog iets meer respijt voor Polen in het halen van zijn milieudoelen, maar het veilen van emissierechten moet recht overeind blijven.

Die boodschap gaf minister Jacqueline Cramer (Milieu) zondag in het tv-programma Buitenhof, enkele dagen voordat ze zelf aanschuift bij de klimaattop van de Verenigde Naties in het Poolse Poznan.

Het veilen van 20 procent van de rechten om C02 uit te stoten vanaf 2013 vormt de kern van de Europese aanpak van het klimaatprobleem. Bij de veiling van emissierechten gaat het om tientallen miljarden euro's per jaar.

Steenkool
Vooral Oost-Europese lidstaten zoals Polen vinden de maatregelen te ver gaan. Ze willen dat hun elektriciteitsbedrijven worden ontzien, die grotendeels nog stroom opwekken uit het zeer vervuilende steenkool.

Volgens Cramer stelt niet alleen Polen zich hard op in de onderhandelingen, maar ook andere lidstaten zoals Duitsland dat zijn industrie wil compenseren. Nederland zal naar eigen zeggen ook een heel harde rol spelen, maar wil Polen een beetje extra tijd gunnen zolang het hele systeem (dat de vervuiler betaalt) overeind blijft. Donderdag en vrijdag is in Brussel een Europese top, die samenvalt met de slotbijeenkomst in Poznan.

Cramer kondigde verder plannen aan om medio 2009 internationaal topberaad te houden over het klimaat. Volgens haar woordvoerder is het de bedoeling om in juni in Den Haag onder Nederlands voorzitterschap met een groep landen, het bedrijfsleven en hulporganisaties te praten over financiering van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Cramer heeft de afgelopen maanden op weg naar Poznan daarvoor voorstellen gedaan in informeel beraad met ruim twintig landen, waaronder China, Brazilië en Zuid-Afrika.

Obama
In Poznan komt het onderwerp aan de orde, maar besluiten worden niet verwacht. Het wachten is mede op de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama, die op 20 januari wordt beëdigd. Tussen zijn aantreden en de volgende VN-klimaattop in Kopenhagen eind 2009 is geen overleg gepland. Vandaar het voorstel van Cramer, aldus haar woordvoerder.

De Amerikanen komen wellicht ook naar Den Haag. "We moeten zien. Niemand is nog uitgenodigd." Er zijn wel contacten met het team van Obama, aldus de woordvoerder. "Een topambtenaar van VROM, Maas Goote die de ambtelijke EU-delegatie in Poznan aanvoert, was twee weken geleden al in Washington."