AMSTERDAM - Het huidige economisch slechte weer zal niet onopgemerkt voorbij trekken aan de grote IT-beurzen. Zowel de CeBIT in het Duitse Hannover als de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, verwachten duidelijk minder standhouders en bezoekers dan voorgaande jaren.

Volgens de organisatoren van de IT-beurzen kiezen steeds meer ondernemers ervoor goedkopere meeting-rooms dichtbij de beursvloer te huren. Daardoor zullen de beursvloeren zelf waarschijnlijk leger blijven.

De CES verwacht op 8 tot en met 11 januari volgend jaar 15 procent minder standhouders ten opzichte van vorig jaar. Ook de CeBIT gaat ervan uit minder standhouders te kunnen inschrijven. In geval van nood overwegen de organisatoren zelfs het aantal beursdagen in te korten. De CeBIT wordt volgend jaar van 3 tot 8 maart gehouden.

Groen
De beurs in het Duitse Hannover had vorig jaar volgens de organisatoren ook al te kampen met een teruglopend aantal standhouders. Thema's als groene IT en internet moeten standhouders en bezoekers ondanks de economisch onzekere tijden volgend jaar naar Hannover lokken.

Onder de noemer 'WebCiety' wordt vooral stil gestaan bij Web 2.0-ontwikkelingen. Ook voor kleinere ondernemingen, die traditioneel niet naar de CeBIT komen, hebben de Duitse organisatoren volgend jaar beursruimte gereserveerd.