RIJSWIJK - Nederlanders eten als lunch liever een zelfgesmeerde boterham dan een broodje uit de kantine of naburige winkel. Dat blijkt uit een enquête van vleeswarenfabrikant Stegeman.

Onderzoeksbureau PanelWizard ondervroeg in opdracht van Stegeman 520 werkenden in de leeftijd van 18 tot 45 jaar. Van de ondervraagden geeft 69 procent aan een zelfgesmeerde boterham lekkerder te vinden dan een kantinehap. 30 procent vindt dat een zelfgemaakte lunch meer rust geeft.

Al het gesmeer leidt er niet toe dat we meer genieten van de lunch: van de ondervraagden eet maar liefst 36 procent vanwege tijdgebrek regelmatig achter het bureau.

Kroost
Vrouwen zijn het drukst met smeren, zo blijkt uit de enquête. 20 procent van hen maakt het brood van de partner klaar, tegen 14 procent van de mannen. Ook smeert 25 procent van de vrouwen de boterhammen van de kinderen. Van de mannen maakt 10 procent de lunch klaar voor het kroost. Overigens krijgen niet alle kinderen hun brood gesmeerd mee: 1 procent van hen maakt naast het eigen brood ook nog dat voor de ouders klaar.